Skip to Content

Повик за претседател

Асоцијацијата за чиста животна средина Ајде Македонија! - Скопје ги повикува сите заинтересирани граѓански активисти да се пријават да бидат дел од главното раководство на тимот. Повикот е овде: nov2013.pdf

За да се пријавите за позицијата претседател, потребно е да го испратите Вашето CV заедно сo мотивационо писмо на info@ajdemakedonija.mk до 1 декември 2013 г. со назнака: „апликација за претседател“. За кандидатите е задолжително да присуствуваат на собранието закажано за 4 декември 2013 година.

_________________________________________

 

Ви благодариме на сите што се активиравте неделава и излеговте да направите НЕШТО убаво за природата околу нас. Нека продолжи таа свесност за отпадот, колку помалку го создаваме толку помалку ќе не загушува! Се радуваме на секоја ваша фотографија и резултат - продолжете да ни ги испраќате вашите приказни. Наредната недела ќе ги објавиме конечните бројки релевантни за акцијата Македонија без отпад 2013.

Срдечно,
Ајде Македонија тим

 

Вклучи се во акцијата за чистење, во сабота 5 oктомври 2013г.

Годинава повторно ќе ја чистиме Македонија од отпадот расфрлан насекаде. Ако сакате да се вклучите, направете го следново.

  • Оформете тим и регистрирајте ја својата установа (училиште, општина, институција, организација, компанија) на сајтот на Ајде Македонија.
  • Одберете една или повеќе активности кои заедно би ги правеле на 5 октомври 2013г. 
  • Разгледајте ги ресурсите понудени овде (акција и едукација), и одберете си активност што ќе ја правите со тимот.
  • Разгледајте ги понудените промотивни материјали (промоција) и одберете си што ќе си отпечатите во своите заедници за поголема видливост на вашата активност.
  • На крајот на настанот, испратете ни информација за резултатите од активноста што сте ја правеле.
  • Документирајте ги активностите со фотографии и текстови - сите тие ќе бидат објавени на сајтот и фејсбук страната на Ајде Македонија!

Ви посакуваме успешен настан и ви благодариме за придонесот за почиста Македонија. :)

 

материјали корисни за превземање АКЦИЈА

 

материјали корисни за организирање ЕДУКАЦИЈА

материјали корисни за ПРОМОЦИЈА

  

 

 

Чистење на националните паркови

Во пресрет на националната акција за чистење на отпадот која е закажана на 5-ти октомври, Асоцијацијата Ајде Македонија во партнерство со Министерството за животна средина и просторно планирање на 17-ти и 19-ти август ги чистеа националните паркови Пелистер и Галичица, односно Маврово. Како резултат на чистењето се собраа повеќе од 10 тони отпад. Локации кои се чистеа во НП Галичица беа: од Охридска страна- излетничките места Корита и Јадера кај Св.Наум, покрај патот за Велестово, покрај патот Охрид-Св.Наум, а од Ресенската страна: крајбрежјето на Езерото кај Стење - отстранување на извадена трска од езерото, односно чистење на плажата. 

Локации кои се чистеа во НП Пелистер: Голема Ливада, пешачки патеки: Копанки-Јоргов Камен-Црвени Стени, Нижополе-Дебел Рид-Големо Езеро, по река Сапунчица до Мало Езеро, Ластојчин Камен, долж Историската патека и околу информативниот центар, Антена-Ловечка куќа, Копанки-Хотел Молика, Копанки-Палиснопје-Информативен центар.

Локации кои се чистеа во НП Маврово: Фудбалски терени во с. Маврово, ски-патеки, крајбрежјето на Мавровско Езеро до црквата во вода.

Во акцијата се вклучија вработените во националните паркови и управите, општините со јавните комунални претпријатија, волонтери од Црвениот Крст, Планинарски спортски клуб „Пелистер„ Битола, НВО Младински културен центар Битола, НВО Биосфера Битола, планинарско-алпинистички клуб „Димитар Илиевски-Мурато„, вработените во хотел Молика Еко-клуб од Битола, Извидници, НВО здружение на туристички водичи „Кеј„ – Охрид, ЈКП Пролетер од Ресен, Пожарникари ТПП Ресен, Здравствен дом Ресен, Месното население, НВО Еко-Маврово, ЈКП на о. Маврово-Ростуше. Пакомак ја поддржа акцијата со ќеси, води и нараквици потребни за чистењето.

Оваа акција е предвесник на големата национална акција која ќе се случи на 5-ти октомври 2013 и се очекува сите граѓани на РМ да се вклучат во акцијата. Доколку сте заинтересирани да ја поддржите акцијата на било каков начин исконтактирајте не на: info@ajdemakedonija.mk

 

"Македонија зелена и чиста"

Конференција за правилно управување со отпад

Програма

 

Повик за извршен директор на асоцијацијата Ајдемакедонија

Повик

Резултати од националната акција одржана на 6ти октомври 2012 година

Република Македонија за прв пат ја реализираше глобалната акција на “Lets do it world” на 6ти октомври со организирање на над 440 настани во 54 општини, во кои беа вклучени над 55.000 граѓани и отстранети 60.000 метри кубни отпад. Отпадот беше однесен во Дрисла и општинските депонии, а беа собрани и 20 тони пет амбалажа и над 10 тони хартија кои ќе бидат рециклирани од страна на постапувачите. Во акцијата беа вклучени и 225 основни и 62 средни училишта со едукативни предавања и работилници од Зелениот Пакет Јуниор, собирање на стара хартија и акции за чистење на училишните дворови и околината. Со оваа акција, Македонија заокружува уште една успешна година на Let’s Do It World движењето, која забележа рекорден број на вклучени земји, 96, што преставува околу половина од светската популација. Ова движење, кое почна во 2008, во Естонија, денес вклучува над 5 милиони волонтери од целиот свет, кои организираат различни настани со цел да го свртат вниманието на јавноста на проблемот со отпадот.

Кај нас, оваа акција се реализираше во рамки на проектот “Македонија без отпад 2012” под координација на Претседателот на Асоцијацијата Ајде Македонија, г-дин Антонио Јовановски и Заменикот Министер за животна средина, г-дин Стево Темелковски. Овој проект беше подржан од националните и локални власти, јавните претпријатија, приватниот и граѓанскиот сектор, дипломатскиот кор и многу волонтери и неформални групи на граѓани.

Од државните институции и јавниот сектор, поддршка за овој проект дадоа Министерството за животна средина и просторно планирање, Министерството за образование и наука, Центарот за справување со кризи, Дирекцијата за заштита и спасување, Министерството за одбрана, Министерството за локална самоуправа, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Град Скопје, општините кои и училиштата кои беа вклучени во акцијата на 6 октомври и пилот акциите, јавните комунални претпријатија и др.

Од граѓанскиот сектор, учество зедоа Go Green, Сојузот на извидници, Зелената Арка, Изгрејсонце, Платформа Кален, Институт за развој на заедницата – Тетово, Регионалниот центар за животна средина – РЕЦ, Црвен Крст, ОХО, нуркачки клуб Врело, Бујрум – Куманово, Младински Образовен Форум, Федерација на планинарски спортови, ПСМ Фондација, ЦЕС Тренинг центар, Англиско еко училиште Св. Давид, Младинска асоцијација Креактив, Cre8ive8 Продукција, волонтерите на Peace Corps, Бред Центар, БЕСТ, Платформа за младинска одржливост, 4x4x4 Balkan Bridges Skopje, Здружение „Регионален центар за одржлив развој“, Младински културен центар – Битола, СУНА Скопје, Биосфера - Центар за едукација, заштита на животната средина и природата, Здружение за поддршка на семејства, поединци и групи СРЕЌЕН ЖИВОТ, Асоцијација за одржлив развој и транспаретност - ОРТ-К, Детски парламент на Македонија за Штип и Карбинци со подружница во Злетово (општ. Пробиштип), Македонско еколошко друштво (МЕД), „2011 Брајчино“, с. Брајчино, Здружение ДОВЕРБА, Академик, ЗГ Центар за развој и унапредување на јавниот живот, Тетово, Детски и младински парламент на Македонија - Велес,Здружение Радика – ДE – Дебар, Центар за едукација и развој – ЦЕД, Еко – Логик, КОУЧ ЕРА, ЗУ Продукција, Скопје, Малешевска Алтернатива, Центар за развој на емоционална интелигенција ИЗВОР, Македонско-турско здружение „Мустафа Кемал Ататурк“ – Битола, GFA ДООЕЛ Скопје, Oрганизација на жени на општина Битола – Битола, Движење за развој на театарскиот израз и уметничка слобода ТЕАТРА – Скопје, MED BUCITO-Органска храна, Волонтерски Центар Скопје, Здружение за заштита на животната средина ЧЕТИРИ ЕЛЕМЕНТИ – Скопје, Ромска Организација за Мултикултурна Афирмација (РОМА С.О.С.) – Прилеп, Здружение за развој на граѓанско општество „Инспајр“ – Кичево, IAESTE Macedonia и др.

Од приватниот сектор, Ајде Македонија беше поддржана од Пакомак, Пластекс, Еуро-Екопак, Триглав Осигурување, Медиа Принт Македонија, Цементарница Усје, Комуна, ТТК Банка, Екопак хит, Македонски пошти, Печатница „Z & Z Group“ – Прилеп и други.

Од дипломатскиот кор, на овој проект се приклучија Амбасадата на Кралството Шведска, Амбасадата на Република Словенија, Амбасадата на Република Словачка, Амбасадата на Кралството Холандија, делегацијата на Европската Унија и др.

Ајде Македонија е медиумски покриена од Дневник, Утрински Весник, Вест, Теа Модерна, Радио МОФ, Капитал, Нова Македонија, МТВ, Сител, МИА, 24 Вести, Радио Скопје, Радио Слободна Европа, Струмицанет, ТВ Вис, Независно студентско списание „Излез“,mkrevolucija.com, greenbox.com.mk, ec.com.mk, energetskaefikasnost.info и др.

Вклучи се во акцијата на 6 Октомври!!!

 

Резултати од пилот-акцијата

Конечни резултати од акцијата - 1.374 волонтери, 1.153 метри кубни отпад на 52 пункта во 6 општини. Отприлика по 1кубен метар на еден волонтер - браво, браво за сите учесници! Огромна благодарност на сите кои помагаа на терен - особено Црвениот Крст на Македонија, волонтерите на PeaceCorps, Бујрум и ЦЕС центарот, Комунална Хигиена, Комуналните претпријатија во Кисела Вода, Сарај, Дојран, Струга и Липково, војниците, извидниците, учениците со своите наставници и директори, општинските работници, претставниците на Дирекцијата за спасување и заштита и Центарот за управување со кризи, полицијата и Брза Помош. Благодарност и до локалните координатори за одлично извршената работа минативе месеци! :-)

И додека земаме здив од оваа акција - не застануваме - ве каниме да го искористите убавото време и да ги одбележите сите останати „црни точки“ во вашите соседства, шуми, планини и рамнини, насекаде низ Македонија - тоа е на ред да се чисти наесен.

Среќен ти ден, драга Плането! :-)

Одржана младинска дебата на тема: “Новите технологии во функција на животната средина”

По повод Светскиот ден за заштита на животната средина, 5ти јуни, се одржа младинска дебата во Францускиот институт – Скопје на тема “Новите технологии во функција на животната средина”. Средношколците и студентите разменуваа мислења во однос на употребата на компјутерите и новите начини на учење наспроти употребата на хартија, книги и учебници како традиоционален начин на учење. “Пред да купите нешто запрашајте се што ќе се случи ако не го купите, ако одговорот е ништо, тогаш најверојатно тоа и не ви е потребно. Ние го правиме отпадот, ние сме конзументи и поради тоа мора да ја развиеме нашата свест на највисоко ниво кога станува збор за животната средина” – вели Петар Ивановски, средношколец од Никола Карев. Младите дебатираа и за предностите и недостатоците од употребата на компјутери во училиштата и нивното (не)соодветно користење од страна на учениците и наставниците.

Дебатата ја организираше Асоцијацијата Ајде Македонија во соработка со Платформата за Младинска Одржливост и Францускиот институт во Скопје.

Дебатата претставуваше настан за развивање на свеста кај младите, а во функција на директно влијание и одбележување на денот, Ајде Македонија организираше и акција за собирање на стара хартија од 100 основни училишта во РМ во соработка со медиумската групација Медиа Принт Македонија и Министерството за животна средина и просторно планирање.

Оваа година 5ти јуни претставува јубилеј и се одбележуваат 40 години од одржување на првата конференција за животна средина на Обединетите Нации во 1972 год. во Стокхолм, Шведска.

Да се фатиме за метла!

Во пресрет на Денот на планетата Земја, ве повикуваме на пролетна акција која ќе се одржи на 21 април во општините Кисела Вода, Дојран, Струга и Сарај; и на 22 април во општина Липково. Овие пилот-акции се почеток на кампањата за расчистување на дивите депонии „Македонија без отпад 2012“, со која Македонија се вклучува во светската акција за чистење на отпадот Let's Do It! World 2012.

Доколку сакате да учествувате во акцијата, сè што треба да направите е да се регистрирате на овој линк и да ја одберете општината каде сакате да се вклучите во акцијата.

Повикајте ги и вашите пријатели да се вклучат во акцијата – сите се добредојдени. Откога ќе се регистрирате – поединечно или како водач на група – ќе бидете известени по меил за местото на средба и регистрирање, a ќе добиете и инструкции и безбедносни упатства кои треба да ги споделите со членовите на вашата група.

На 21 Април во 9 часот дојдете на вашето место за средба – регистрацискиот пункт, каде ќе ви бидат поделени инструкции за чистење, мапа на одбележаните локации отпад, вреќи и ракавици за чистење. Потоа ќе бидете поделени во групи и со водичите можете да се упатите кон одбележаната локација.

Да направиме нешто убаво за себе и природата.
Ајде!
 
 

Ајде Македонија!

Те покануваме да се вклучиш во акцијата за расчистување на дивите депонии и отпадните локации, како и за подигање на свеста за правилно третирање на отпадот во Република Македонија. Оваа глобална акција ќе се одржи во околу100 земји ширум светот во текот на 2012 година.

Идејата за акцијата потекнува од „Let's Do It!“ – граѓанска иницијатива која започна во 2008 година во Естонија, кога во еден ден излегоа 50.000 луѓе и собраа 10.000 тони отпад за пет часа, чистејќи ја целата територија на земјата. Оттогаш моделот со еднодневно расчистување се спроведува во повеќе земји во светот, со постигнување на одлични резултати и голем процент на учество на целото население.

Намерата е да се поттикне активирање на јавноста на Република Македонија за лоцирање и чистење на расфрланиот комунален отпад, едукација за правилното отстранување, како и за штетите предизвикани од непланското фрлање отпад. Крајната цел е да се пронајдат одржливи решенија за придонесување кон чиста животна средина. Проектот вклучува комбинација на акции за лоцирање на отпадните микро-точки, акции за чистење на околината и образовни програми за развој на свеста за позитивните практики на управување со разни видови отпад.

Една од централните активности што се планираат годинава е организација на национален ден за чистење, кој ќе се одржи на 6 октомври 2012 година на територијата на цела Република Македонија. На тоа ќе му претходи помала пилот-акција во пет општини, која ќе се одржи на 21 април во Кисела Вода, Сарај, Дојран и Струга и на 22 април во Липково. Освен овие активности, се планираат и мапирачки настани за лоцирање на отпадот во природата директно во дигиталниот регистар, со што ќе се добие прегледност на постоечката ситуација на терен, како и едукативни настани за изнаоѓање начини за справување со овој предизвик во иднина на локално ниво.

Успехот на овој проект во голем дел ќе зависи и од вклучувањето на широката јавност, организациите, компаните и релевантните институции, во соработка со националните и локалните власти. Вклучувањето во Ајде Македонија! нуди можност секој да придонесе кон решавање на едно од најгорливите прашања од областа на животната средина во Република Македонија.

Вклучи се и ти, секој е добредојден!

 

Пријава за организации за вклучување во Ајде Македонија!